Güncel Sendika Haberleri

03 Şubat, 2016

3600 EK GÖSTERGE İÇİN TOPLADIĞIMIZ 100 BİN İMZAYI TBMM BAŞKANVEKİLİNE TESLİM ETTİK

Eğitim-İş olarak, Ek Gösterge Cetvelinin “Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı” bölümünün gözden geçirilerek yeniden düzenlenmesi ve eğitim çalışanlarının ek göstergesinin yükseltilmesi talebiyle Türkiye genelinde topladığımız yüz bin imzalı dilekçeyi bugün TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi’ye teslim ettik.

Merkez Yönetim Kurulu Üyelerimiz, Konfederasyonumuz Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Hasan Kütük ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Kültür Sanat-İş Genel Başkanı Hamza Candanoğlu, Tüm Yerel-Sen Genel Başkanı Doğan Koç ile Şube ve İl Temsilcilik Yönetim Kurullarımızdan oluşan heyet, TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi’yi ziyaret etti. Toplantıya, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş ve CHP Ankara Milletvekili Murat Emir de katıldı.

Genel Başkanımız Veli Demir, öğretmenlerin özlük haklarının iyileştirilmesi, bu çerçevede ek göstergelerinin arttırılmasına yönelik olarak toplanan imzaları Hamzaçebi’ye verdi.

Demir, eğitim çalışanlarının ekonomik durumlarındaki yetersizliğin kısmen de olsa ortadan kaldırılması için devlet memurlarının hizmet sınıfları, görev türleri ve aylık aldıkları dereceler itibariyle belirlenmiş olan ek gösterge rakamlarının yeniden düzenlenmesine gereksinim olduğunu vurguladı ve şöyle konuştu:

“Öğretmenlerin toplumsal statüleri, ekonomik, sosyal ve özlük hakları, Cumhuriyet döneminden bugüne geçtiğimiz yıllar içinde sürekli gerilemiştir. Özellikle AKP iktidarı döneminde eğitim sisteminde yaşanan köklü değişiklikler öğretmenlerin yaşadığı sorunları daha da derinleştirmiştir.

Türkiye'de öğretmenler 180 iş günü çalışmakta ve ortalama 1850 saat derse girmektedir. Avrupa ülkelerinde 240 iş gününde ortalama 1650 saat derse girilmekte ve Türkiye'deki öğretmenlerin 4 katı maaş almaktadır. Yurt dışındaki meslektaşlarına göre daha az zamanda daha çok çalışan öğretmenlerimizin emeğinin karşılığını aldığını belirtmek mümkün değildir.

On binlerce eğitim emekçisi emekli maaşının düşük olması nedeniyle zorunlu giderlerini bile karşılayamama kaygısı ile emekli olamamaktadır. 2003 yılında emekli olan öğretmen sayısı 24 bin 190 iken 2011 yılında emekli olan öğretmen sayısı 7bin 645’e düşmüştür. Bu gerçeğin yanında ek göstergelerin talebimiz doğrultusunda yükseltilmesi halinde 400 bine yakın öğretmenin atanabilmesinin de önü açılacaktır.

Türkiye’nin tüm illerinden toplamış olduğumuz 100 bin imzayı Meclisimize iletilmesi Meclisimizin de buna bir yol, bir çözüm bulması yani öğretmenlerin ek göstergesinin 3 binden 3 bin 600’e çıkarılmasını talep ediyoruz” dedi.

Türkiye’nin kapsamlı bir eğitim reformuna ihtiyacı olduğunu belirten Hamzaçebi de,  “Türkiye bu reformu yapmadan, eğitimde ciddi dönüşümleri gerçekleştirmeden gelişmiş ülkelerle arasındaki mesafeyi asla kapatamaz” dedi.

Eğitim-İş'in toplamış olduğu 100 bin imzaya işaret eden Hamzaçebi şöyle dedi:

“Bütün siyasi partilere ve başta hükümete bir çağrıda bulunuyorum. Öğretmenin sesine kulak verin. Öğretmenin bütün bu sorunlar içerisinde bu mütevazı sayılabilecek talebini hep birlikte yasalaştıralım. 3 bin ek göstergeyi 3 bin 600’e çıkaracak bir yasal düzenlemeyi süratle yapabiliriz. TBMM Başkanlığı olarak biz bu talebe elbette gerekli desteği vereceğiz.”

Ağbaba da, “Grup olarak da bunu desteklediğimizi bilmenizi istiyoruz. CHP olarak sendikaların ‘hayır’ dediği hiçbir şeye ‘evet’ demeyiz biz. Toplamış olduğunuz 100 bin imza ve talepleriniz haklı taleptir. Göstergenin 3 bin 600 olabilmesi için her türlü desteği vereceğimizi bilmenizi istiyorum” diye konuştu.