Güncel Sendika Haberleri

28 Ağustos, 2008

MEB'DE YÖNETİCİ ATAMADAN DOLAYI 5 YÖNETİCİ YARGILANACAK

Milli Eğitim Bakanlığınca hazırlanarak yürürlüğe konulan ve 13.04.2007 tarih ve 26492 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama Yönetmeliği” uyarınca binlerce eğitim yöneticiliği pozisyonuna atamalar yapılmıştır.  Atama yetkisinin kullanımında hiçbir objektif kriter öngörmeyen, kariyer ve liyakat ilkelerini yerle bir eden hukuka aykırı yönetmeliğin Resmi Gazetede “yayımlandığı gün” (EĞİTİM-İŞ), konuyu yargıya taşımıştır. Danıştay 2. Dairesi, davacısı olduğumuz 2007/1114 Esas sayılı dosya üzerinden yönetmeliğin 5. maddesinin 1. bendinin (ç) alt bendi, 8. maddesinin 1/a bendinin 1, 2 ve 3. alt bentleri, 10. maddesi, 11. maddesi, 12. maddesi, 13. maddesi, 14. maddesinin 1. bendinin (a) alt bendi ve 15. Maddesinin; 30.04.2007 tarihinde idarenin savunmasının alınmasına kadar, akabinde 03.07.2007 tarihinde ise esas hakkında karar verilinceye kadar yürütmesini durdurmuştur. 

     Verilen kararda ATANMA İSTEMİNİN HUKUKİ BİR HAK OLDUĞU VE BU HAKKIN KULLANIMINDA SINAV, İLAN, KARİYER, LİYAKAT GİBİ KISTASLARIN UYGULANMASININ GEREKTİĞİ hususunun altı çizilmiştir. DANIŞTAY 2. DAİRESİ “İDARENİN NASIL UYGULAMA YAPMASI GEREKTİĞİNİ” ayrıntılı olarak belirlemiştir.

     Söz konusu karar üzerine 11.05.2007 tarih ve 2007/41 sayılı atamaların durdurulmasına ilişkin genelge yayımlamıştır. Genelge yargı kararını uygulamış gibi göstererek sorumluluktan kurtulma amacına yönelik olarak hazırlanmıştır. Zira, atamalar kağıt üzerinde iptal edilmiş, ataması iptal edilen kişiler aynı yöneticiliklere bu defa vekaleten ya da benzer hukuki kılıflar içerisinde atanmışlardır. Bunun üzerine Eğitim İş olarak Hüseyin ÇELİK’i ve bürokratlarını sayısız defa uyardık. Yargı kararlarının biçimsel uygulanması şeklinde gerçekleşen muvazaalı işlemlerin, yargı mercileri tarafından korunmayacağı, KAMU GÖREVLERİNİN ASİLLER ELİ İLE YÜRÜTÜLMESİ ASIL OLUP,  UZUN SÜRELİ VEKALETEN GÖREVLENDİRMELER YAPILMAK SURETİYLE YÜRÜTÜLMESİNİN HUKUKA AYKIRI OLACAĞINI İFADE ETTİK.  Hukuka karşı yapınla hilenin bertaraf edilmemesi halinde görevlerini kötüye kullanan kamu görevlilerinden hesap soracağımızı ilan ettik. Maalesef Bakan ve bürokratları uyarılarımıza kulaklarını tıkadılar.

     Bunun üzerine ilgililer hakkında cezai süreci başlattık. Bakan ÇELİK suçlamalarda “DOKUNULMAZLIK ZIRHININ ARKASINA SIĞINARAK” kurtulurken, beş bürokratı hakkında ise soruşturma izni vermemiştir. Bakanlığın bu kararının kaldırılması için Danıştay 1. Dairesine itiraz ettik. Daire EĞİTİM İŞ in itirazlarını haklı bularak MEB in beş bürokratının yargılanmasına karar verdi. 

     Somut olayla ilgili olarak, kamuoyunda, işkolu tabanında ve işkolunda faaliyet gösteren kimi sendikalar nezdinde yargı kararının infaz edilmeyeceği yönünde kabullenmeler oluşmuştu. Bu algıyı yıkarak, işkolumuza umut aşılamış olmanın gururunu ve onurunu yaşıyoruz. 

     Eğitim çalışanlarının onuruyla oynayanlardan hesap sorma sözü vermiştik. Sözümüzü tuttuk. Sendikamız, açılacak ceza davasının takipçisi olacak ve görevlerini kötüye kullanarak eğitim çalışanlarının haklarını gasbeten muhatapların en ağır cezalara mahkum edilmesini temine çalışacaktır. 

Danıştay kararı ekte yer almaktadır