Güncel Sendika Haberleri

13 Temmuz, 2017

OHAL KOMİSYONU’NA BAŞVURU ESASLARI BELLİ OLDU!

Olağanüstü Hal (OHAL) ilk ilan edildiğinden bu yana mesleğinden ya da görevinden alınan kamu emekçilerinin, itirazlarını sunabilecekleri kurum olan OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun çalışma usul ve esasları açıklandı.

Bu can alıcı konuda; haksız yere canı yanan emekçilere rehber olmak da, komisyonun ilan edilen işleyişindeki yanlışları göstermek de, Eğitim İş olarak görevimiz.

Resmi Gazetede yayımlanan esaslara göre;

  • Kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarılanlar ya da ilişiği kesilenler ile öğrencilikle ilişiği kesilenler ve rütbesi alınan emekli personel şahsen, kanuni temsilcisi veya vekili aracılığıyla başvuru yapabilecek.
  • Komisyona başvuru süresi ise komisyon tarafından başvuruların alınmaya başlanacağı tarihten sonra 60 gün. (Başvuruların ne zaman alınacağı, komisyon tarafından ayrıca açıklanacaktır)
  • Başvuruların, başvuru formu doldurulup alınan çıktı imzalanmak suretiyle valiliklere veya en son görev yapılan kuruma, varsa ekleriyle birlikte yazılı olarak yapılacak.
  • Kurum adına ise sadece kurumun OHAL işleminden hemen önce en yetkilisi olan şahıs başvurabilecek.

 

KOMİSYONUN YAPISINDAN KAYGILIYIZ!

Eğitim İş olarak belirtmeliyiz ki, OHAL’den ağzı yanan yurttaşların, en azından başvurabilecekleri bir mekanizma geliştirilmesi olumludur.

Ancak hükümete yakın kaynakların ‘müjde’ olarak duyurduğu bu mekanizma, yapısı ve henüz açıklanan esaslarıyla birçok karanlık nokta barındırmaktadır.

Bilindiği üzere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığındaki Bakanlar Kurulu kararıyla kurulan komisyonun başında Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahaddin Menteş vardır. Diğer komisyon üyeleri de yine hükümetten bağımsız olmayan isimlerdir:

Yargıtay Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Karagöz, Danıştay Tetkik Hakimi Murat Aytaç, Mülkiye Başmüfettişi Hasan Şıldak, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Daire Başkanı Esat Işık, Milli Eğitim Bakanlığı Atama Daire Başkanı Mustafa İkbal ile Devlet Denetleme Kurulu (DDK) üyesi Salih Tanrıkulu.

Bir hükümetin ilan ettiği ve defaten uzattığı OHAL’de yapılan yanlış uygulamaları, yine o hükümetin seçtiği isimlerden ibaret olan bir komisyonun değerlendirecek olması; savcının ve hakimin aynı kişi olduğu bir mahkeme salonu demektir.

KOMİSYON, MAĞDURLARI ARACISIZ KABUL ETMELİDİR

Öte yandan; komisyonun çalışma esaslarında da toplum vicdanını rahatsız edecek birçok unsur vardır.

  • Komisyonun, başvuruları bizzat değil, Valilikler aracılığıyla kabul etmesi ise Valilerin hem siyasi, hem idari, hem de hukuki özneler olduğu 90’lı yılları hatırlatmaktadır. AKP’ye yakın olduğunu söyledikçe koltuğunu koruyabilen valilerin sayısının belli olduğu ülkemizde, şikayetlerin bu valiler üzerinden alınacak olması düşündürücüdür.

 

  • OHAL, ilk ilan edildiğinden bu yana; 97 bini aşkın kamu emekçisi ihraç edilip 30 binden fazlası açığa alınmıştır. 149 bin 833 şüpheliye işlem yapılmıştır. 1500 dernek ve 123 vakfın varlığı sona erdirilmiştir. Anayasa Mahkemesi’ne 70 bini aşkın bireysel başvuru yapılırken, idare mahkemelerine on binlerce dava açılmıştır. Bu tabloda komisyona yapılması beklenen başvuru sayısı 300 bine yakındır.

Böyle devasa bir rakam ve korkunç bir mağduriyet silsilesi varken, başvuru süresini 60 gün ile sınırlı tutmak, büyük bir hatadır.

 

Tüm bunlara rağmen; Eğitim İş olarak, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’na başvuruda bulunacaklara rehberlik edeceğimizi de, komisyonun çalışmalarının takipçisi olacağımızı da ilan ediyoruz. OHAL’siz, KHK’sız, zulümsüz günlerin, bu dayanışmadan geçeceğini biliyoruz.

 

 

Merkez Yönetim Kurulu

Başvuru Formunu indirmek için tıklayınız