Güncel Sendika Haberleri

07 Ocak, 2013

TEKİRDAĞ BÖLGE TOPLANTISINI GENİŞ KATILIMLA GERÇEKLEŞTİRDİK

    Tekirdağ Bölge Toplantısı, Genel Başkanımız Veli Demir, Genel Örgütlenme Sekreterimiz Osman Kandemir, Genel Basın Yayın Sekreterimiz Barış Düdü, Tekirdağ, Çanakkale, Edirne, Kırklareli Şubeleri ile ilçe temsilciliklerinin geniş katılımıyla 6 Ocak’ta Tekirdağ’da gerçekleştirildi.
        Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Genel Başkanımız Veli Demir, ülke gündemine ve eğitim politikalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Demir, eğitimde dinselleştirme politikalarının AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından itibaren hız kazandığını, Atatürk ve Cumhuriyetin kazanımlarının tahrip edildiğini söyledi.
        Demir, Cumhuriyetin ilk yıllarında ekonomik ve sosyal statüsü en üst sıralarda olan öğretmenlerin, AKP iktidarı döneminde, itibarsızlaştırılmaya çalışıldığını vurguladı ve şöyle konuştu:
        “Başbakan ve Milli Eğitim Bakanı her fırsatta öğretmenlerin aldığı ücretin fazlalığından, çalışma saatlerinin de azlığından şikayet ederek, öğretmenlere ne kadar değer verdiklerini göstermişlerdir. Oysa öğretmenlerin mesai kavramı yoktur. Ülkemizde öğretmenin yıllık zorunlu çalışma süresi 1816 saat iken, OECD ülkelerinde, bu süre ortalama 1675 saattir. Türkiye’de öğretmenler, OECD ortalamasından her yıl yaklaşık 140 saat daha fazla çalışmakta ancak diğer ülkelerdeki meslektaşlarına göre daha düşük ücret almaktadır.”
        4+4+4 düzenlemesiyle eğitimi dinselleştiren siyasal iktidarın, okullarda kıyafet serbestliği getiren düzenlemeyle, türbanı anaokulu dahil tüm okullara sokmayı amaçladığını belirten Demir, “Siyasi iktidarın, türbanın okullara sokulmasından sonraki adımı ise karma eğitime son vermek olacaktır” dedi. Demir, Türkiye gibi nüfusunun büyük bölümü açlık seviyesinin altında olan ülkelerde, ilk ve ortaöğretimde serbest kıyafet uygulamasının, toplum psikolojisi açısından son derece sıkıntılı sonuçlara yol açacağını vurgulayarak, şöyle konuştu:
        “Serbest kıyafet uygulaması öğrenci ve öğretmen güvenliğini tehlike altına sokacaktır. Serbest kıyafet uygulaması nedeniyle, okullara öğrenci olmayan sivil kişilerin girmesi kolaylaşacak ve durumdan yararlanarak öğrencilere ya da öğretmenlere zarar vermek isteyen art niyetli fırsatçılar rahatlıkla okullara girip çıkabileceklerdir. Bu konuda yapılan bir araştırmaya göre, ABD’de forma zorunluluğu olan bölgelerde yüzde 90 oranında disiplin sorunlarının azaldığı, yüzde 91 oranında öğrenci başarısının arttığı, yüzde 69 oranında şiddet olaylarının azaldığı gözlenmiştir.”
        Eğitim-İş’in ulusal değerler ve cumhuriyet, emek ve sınıf mücadelesi olmak üzere iki kanadı olduğunu ve bu iki kanadın da iyi çalışması gerektiğini kaydeden Demir, yaşanan sorunlarla başa çıkabilmek için mutlaka örgütlü olmak gerektiğini söyledi. Demir, “Tüm eğitim çalışanlarını Eğitim-İş çatısı altında örgütlenmeye ve bu anlamda 19 Ocak 2013 tarihinde ‘Mesleğimiz Onurumuzdur’ sloganıyla Ankara’da gerçekleştireceğimiz eyleme çağırıyoruz” dedi.
        Toplantıda, şube ve temsilcilik yöneticileri siyasal ve sendikal sürece ilişkin değerlendirmelerde bulundular, MYK üyeleri de sekreterlikleriyle ilgili bilgilendirme yaptılar.