Trakya Üniversitesi Senatosu 12 Mayıs 2011 tarihinde aldığı bir karar ile Eğitim Fakültesi'nin birimlerinin bulunduğu yerleşkeye, 2002 yılında verilen İsmail Hakkı Tonguç adını Kosova olarak değiştirmiş. Bu tabela değişikliğine neden ihtiyaç duyulmuştur ve yerine seçilen ismin tercih edilme gerekçesi nedir?
Öğretmen yetiştirmede büyük adımlar atmış ve Türkiye için eşsiz bir eğitim modeli yaratmada öncü isimlerden biri olmuş, eğitim devrimcisi İsmail Hakkı Tonguç’un isminin, zamanında bir yerleşkeye verilmiş olması son derece anlamlıdır. Ancak bugün büyük olasılıkla ideolojik eğilimler nedeniyle bu ismin değiştirilmesi ise tam anlamıyla bir vefasızlık örneğidir. Oysa toplumsal ve kültürel tarihimizden gelen, öncüsü oldukları eğitim anlayışına değerini kazandıran isimleri yaşatmak, hem bir sorumluluk hem de akademik bir yaklaşımdır.
Üniversiteler ürettikleri bilimsel bilgiyle olduğu kadar, aldıkları kararlarla da toplumsal değerlerin oluşumuna yön verirler. Ancak belirledikleri bu yön geriye değil, ileriye dönük olmalıdır. Politik çıkarların içinde yer almamalı ve herhangi bir görüşün arka bahçesi haline gelmemelidirler. Bu bağlamda Trakya Üniversitesi içindeki yerleşkelere dağıtılan Balkanlara ait isimlerin, Türkiye’yi bu coğrafyada ön plana çıkaracak bir eğitim seviyesi vaat etmesi söz konusu değildir. Bunun gerçekleştirilmesine katkı sağlayan, Türk eğitimini bugün geldiği noktaya taşıyan geleneğe sahip çıkmak, bu geleneğin yaratıcıları olan eğitim devrimcilerinin isimlerini ve eserlerini yaşatmaktır.
Cumhuriyet’in devrimci ve ileri görüşlü eğitimcilerinden Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç, Cumhuriyet ve Devrim değerlerini eğitim yoluyla halka ulaştıracak olan Köy Enstitüleri projesini hayata geçirirken, bir sürü insan onlara inanmıştı. Döneminin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmesine öncülük eden ve bir aydınlanma çağı başlatan bu süreç, çağdaş eğitim sistemine karşıt bir modeli devreye sokmaya çalışan karşı devrimcilerle bölünmüştü. Bu anlamda neredeyse imkansızı başarmak olan bu sürecin mimarlarından olan İsmail Hakkı Tonguç’un adını taşıyan yerleşkenin Kosova Yerleşkesi olarak değiştirilme girişimi de, Türkiye’nin nerelere sürüklenmek istediğinin açık bir göstergesidir.
Bugün üniversitelerimizin eğitim fakültelerinin, Köy Enstitüleri’nden devraldığı özgün eğitim modeli çerçevesinde yaptığı bilimsel çalışmalarla bir yandan kendi alanlarını zenginleştirmesi, diğer yandan da tüm eğitim sistemi içindeki etkin rolünü sürdürmesi, son derece önemlidir. Üniversitelerimizin, Cumhuriyet ve demokrasi ile kavgalı bir anlayışın baskısı altında, ulusal niteliğinden uzaklaştırılmaya çalışıldığı bu ortamda, Trakya Üniversitesi Senatosu’nun verdiği bu kararı, tarihi sorumluluğunun gereği olarak yeniden gözden geçirmesini bekliyor ve Eğitim Fakültesi yerleşkesinin adının İsmail Hakkı Tonguç olarak kalmasını talep ediyoruz.
Merkez Yöneti Kurulu