Güncel Sendika Haberleri

16 Temmuz, 2011

UZMAN ÖĞRETMENLİKTE KAZANAN EĞİTİM EMEKÇİSİ OLDU

 

Bugün Uzman Öğretmenlik Hakkını Yargı Kararıyla ya da İdari Başvuru Yoluyla Elde Eden/Edecek Olan Her Bir Öğretmenin Haklı Başarısının Arkasında Eğitim İş’in Tarihe Not Düşülmüş Hukuki Önderliği Vardır.

AKP hükümetinin sevk ve idaresi altındaki Milli Eğitim Bakanlığı, bugüne kadar ki uygulamalarıyla bakanlığın nasıl yönetilmemesi gerektiğini ortaya koyan trajik örnekler vermiştir. Eğitim İş her türlü baskıya rağmen sendikal mücadelesini soluksuz sürdürmüş, yaptığı başarılı çalışmalarla kamuoyunun büyük takdirini toplamıştır. Sendikamız kurulduğu günden itibaren işkolunda etkisi belirgin biçimde hissedilen özgün hukuk mücadelesi ile eğitim dünyasını ilgilendiren tüm hukuksuzluklara müdahale etmeye çalışılmıştır.

Taraflı-tarafsız herkes tanıklık etmiş ve hakkımızı teslim etmiştir ki, inandığımız konularda sorunu çözebilmek için sonuç alıncaya değin yıldırıcı yoğunlukta enerji sarfettik, sorunun sümenaltı edilmesine asla izin vermedik. Eksiklikleri ciddi ölçüde törpülenen yürürlükteki yönetici atama yönetmeliğinin hangi mücadelenin ürünü olduğu, işkolunda örgütlü sendikaların taslak yönetmelik önerileri incelendiğinde net biçimde görülebilecektir. Aynı gerçek, promosyon mücadelesinde de tartışmasız biçimde ortadadır. Eğitim-İş kurulduğunda kamu işkollarında örgütlü sendika ve konfederasyonlar çalışanların disiplin soruşturması dosyasından örnek alam haklarını bile tesis edemeyecek ölçüde aciz bir mücadele yürütmekteydiler. Bugün soruşturma dosyası asılları Sendikaların adreslerine kadar gönderiliyorsa bu başarının arkasında Eğitim İş’in ısrarla ve inatla sürdürdüğü sayısız suç duyurusu, dava ve idari başvuru mücadelesi vardır.

Bugün ise bir başka gururu, 15.000’e yakın öğretmenin uzmanlık hakkını söke söke almanın mutluluğunu yaşıyoruz. Yine arşivlerle kayıt altında olduğu üzere kariyer basamakları sınavında başarılı olmalarına rağmen hukuk dışı kontenjan sınırlaması nedeniyle yasanın tanıdığı haktan yararlanamayan 15.000 öğretmen için hukuki çıkış yolunu Sendikamız göstermiştir. Anayasa Mahkemesi’nin 5204 sayılı yasa ile ilgili olarak verdiği kısmi iptal kararı çerçevesinde Mahkeme uzman ve başöğretmen olabilme koşullarına sahip olan öğretmenlere “kontenjan doluluğu” gerekçesiyle olumsuz yanıt verilmesinin Anayasaya aykırı olduğunu tespit ve tescil etmiştir. Karar sonrasında Anayasa Mahkemesi kararlarının geriye yürümezliği kuralı nedeniyle işkolunda örgütlü sendikalar ve eğitim çevreleri karamsar bir tablo çizerek, hukuki çıkmaza işaret etmişlerdir.  Eğitim İş ise “Uzman öğretmenlik sınavında başarılı oldukları halde değerlendirme kriterlerine göre kontenjanın dışında kalan öğretmenlere haklarını geri verin” çağrısını takip eden hukuki tahlil ve değerlendirmeleri ile 15.000 mağduru umutlandırmış, bu değerlendirmelere uygun dilekçe örneklerini işkolunun bilgisine sunmuştur. Bu çıkışı ve önerilen hukuki yolu diğer sendikalar da zaman geçirmeksizin izlemiş ve benzer hukuki çalışmalara girişmişlerdir. Peşpeşe kazanılan davalar ve Danıştay’ın bu davaları onaması Bakanlığın bu konuda da geri adım atmasına neden olmuştur.

Personel Genel Müdürü Necmettin Yalçın ile yaptığımız 17 Mayıs 2011 tarihli görüşmede, bugünkü uygulamada uzman öğretmenlik sınavını kazandığı halde, çok sayıda öğretmenimizin mağduriyet yaşadığını belirtmiş; kontenjan sınırlaması nedeniyle tazminat alamayan öğretmenlere, Anayasa Mahkemesi’nin kontenjan sınırlamasını kaldırması hükmüne bağlı olarak geriye dönük ödemeler dahil tazminatlarının ödenmesi gerektiğini, sınavdan sonra lisansüstü ve doktora yapan öğretmenlere de uzmanlık statüsü verilmesi ve verilen ek dersler ücretlerinin yeniden düzenlenmesi yönündeki taleplerimizi iletmiştik. Bugün bu kararlı tavrımızın ve ısrarlı tutumumuzun kısmen de olsa sonuç verdiğini görüyoruz.

 Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 15/06/2011 tarih ve 40105 sayılı aşağıdaki yazısı uyarınca, Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yükselme Sınavında 60 ve üzeri puan almasına ve yine alanında veya Eğitim Bilimleri Alanında Tezli Yüksek Lisans Öğrenimini 30 Eylül 2005 tarihine kadar tamamlamasına rağmen öğretmenlik sertifikası alamayanlar haklarına kavuşmuşlardır.

Ancak hemen ifade edelim ki, MEB maalesef doğrunun içine yanlış sokuşturma alışkanlığını sürdürmüştür. Hak sahiplerine daha az para ödemek amacıyla sertifika hakkını dava açanlar için dava açma tarihinden, açmayanlar için yeni yapacakları başvuru tarihinden itibaren vermektedir. Adil ve hakkaniyetli olan bu hakkında sınavın kazanıldığı tarihten itibaren tesisidir. En kötü olasılıkla bu hak Anayasa Mahkemesi kararının yürürlüğe girdiği tarih itibariyle başlatılmak zorundadır. Sendika olarak bu aksaklığın da takipçisi olacağımızdan hiç kimsenin kuşkusu olmamalıdır.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

ÖNEMLİ NOT: Kontenjan nedeniyle uzman öğretmenlik sertifikası alamayanlar;

20 Haziran – 8 Temmuz tarihleri arasındwww.meb.gov.tr, http://personel.meb.gov.tr adreslerinden elektronik olarak başvuruda bulunacaklardır.