Öğretmenlerin haklarını korumak, yeni haklar elde etmek ve eğitimde daha etkili olmak için örgütlü olmak gerektiğinin bilincine varan öğretmen önderleri, “işçi ve işçi niteliğinde olanlar demokratik ülkelerde ancak sendika aracılığıyla seslerini duyurabilir, sözlerini dinletebilirler” diyerek, 47 yıl önce, 8 Temmuz 1965’te Türkiye Öğretmenler Sendikası’nı (TÖS) kurdular.
TÖS’ün ilk yönetim kurulu üyeleri, Fakir Baykurt, Dursun Kut, Dursun Akçam, Feyzullah Ertuğrul ve Hayrettin Uysal’dı. 92 üye ile kurulan TÖS hızla yaygınlaştı. 20 Eylül 1971’de kapatıldığında şube sayısı 535, üye sayısı ise 72 bin’di.
Fakir Baykurt, 1968 yılında “Devrimci Eğitim Şurası”nı toplayarak Türkiye’nin eğitim sorunlarına yönelik köklü çözüm önerilerinin tartışılmasını sağlamıştır. Bu toplantı günü TÖS Genel Başkanı olarak Anıtkabir’i ziyaret eden Baykurt, anıt defterine, sendikal hareketin hangi çizgide olması gerektiğine vurgu yapan şu yazıyı yazmıştır:
“Türkiye’nin öğretmenleri bugün Devrimci Eğitim Şurası’nı topladılar. Ülkemizin pek çok işi gibi hala eğitim de çıkmaz içindedir. Senin gösterdiğin mutlu amaçlardan çok uzaklarda bocalıyoruz. Borçlu, yoksul ve geri kalmış olarak yabancılardan fayda umuyoruz. Biz öğretmenler buna asla razı değiliz. Bugün çocuk ana babaları şuramıza yolladıkları bir telde, ‘Fakirlere uygun yol bulun’ diye konuşuyorlar. Bu yol senin devrimci yolundur, senin ışıklı yolundayız. Devrimci çıkar yollar bulup, görevimizi yapacağız. Sana saygılar…”
Günümüz sendikal hareketinin TÖS ve Fakir Baykurt’tan daha öğrenecek çok şeyi olduğuna inanıyoruz.
Eğitim-İş köklerini TÖS’ten ve TÖB-DER’den alır. İşte bu noktada Eğitim-İş kitle ve sınıf sendikacılığının gereği olan Atatürk ilke ve devrimlerine sahip çıkarak sendikal mücadelesine devam etmektedir. Herkesi bu çerçevede kucaklamaktadır.
Eğitim-İş olarak; TÖS’ün tarihsel mirasına sahip çıkarak, sendikal mücadeleyi hak ettiği yere getirme kararlılığımızı ifade ediyor; 47. Kuruluş yıldönümünde TÖS’ü ve Fakir Baykurt’u saygıyla anıyoruz.
MERKEZ YÖNETİM KURULU